Nabestaandendag – oktober 2008

We hadden dit keer besloten om onze nabestaandendag te laten doorgaan in Mechelen, een centraal gelegen plaats voor de meeste van onze donorfamilies.

Ik heb de hulp ingeroepen van ‘onze’ Geert (Hoste) en hij heeft ons in contact gebracht met de Mechelse toeristische dienst voor het zoeken naar een perfecte locatie. Na een dagje op stap te zijn geweest met mevr. Ingrid Houtekier van Meeting in Mechelen hebben we dan ook de perfecte locatie weten te vinden : Het Tivolikasteel

Doordat er elk jaar weer mensen bijkomen, moeten we steeds op zoek naar een grotere zaal, maar de orangerie van het het Tivoli-kasteel kon plaats bieden aan een kleine 200-tal personen, gelukkig maar want er waren uiteindelijk op de dag zelf 190 mensen aanwezig.

Traditiegetrouw hadden we er ook weer voor gezorgd dat er verschillende coördinatoren en mensen die een orgaan hebben ontvangen aanwezig waren, zodat het ook mogelijk was om met deze mensen in gesprek te komen.

Walter van Doninck van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen heeft de mensen toegesproken vanuit het oogpunt van de coördinatoren.

Liesbeth van Poecke, studente geneeskunde, heeft tijdens haar studie enkele donorfamilies opgevolg en zei vertelde ons over haar ervaringen ivm de belevingswereld van de donorfamilies.

Tevens hadden wij twee leverontvangers bereidt gevonden om ons hun verhaal te vertellen.

Chris Van Aert en Raf Dubois vertelden ons over hun eigen ervaringen, het ziek zijn, het bang afwachten en dan de verlossende woorden “wij hebben een nieuwe lever voor u”. Het waren twee totaal verschillende verhalen maar met uiteindelijk hetzelfde resultaat…..een nieuw leven en een ontzettende dankbaarheid ten overstaande van hun donor.

Het was voor hen ook een zeer emotionele ervaring om dit te komen vertellen aan onze aanwezige donorfamilies maar tegelijk gaf het hen ook de voldoening om eigenlijk een beetje op deze manier hun donor te kunnen bedanken.

Omdat het 18 oktober Europese donordag was, hadden wij via het Ministerie de mogelijkheid gehad om ballonnen te bestellen. De bedoeling was dat elke vereniging die die dag iets organiseerde dan de ballonnen zou oplaten. Wij hadden het idee opgevat om van dit gebaar iets bijzonders te maken voor onze donoren. Er werden kaartjes rondgedeeld, waarop iedereen een persoonlijke boodschap kon schrijven, die konden we dan aan de ballonnen bevestigen en zo onze boodschap naar “boven” sturen.

Rond 16.00u zijn we dan allemaal samen naar buiten gegaan om tegelijkertijd onze ballon de lucht in te sturen……….200 witte ballonnen……tegelijk……het was een zeer emotioneel en prachtig moment !!

Uiteraard werd door de mensen van het Tivoli-kasteel voor de nodige hapjes en drankjes gezorgd.

De ganse namiddag was er ook een journalist aanwezig van de Gazet van Antwerpen. Op 20 oktober zijn er dan ook in de Gazet van Antwerpen en in het Belang van Limburg twee prachtige artikels verschenen met de respectievelijke titels : “Geef het leven door” en “Het leven doorgeven”.

Er is weer heel wat gebabbeld met elkaar en er zijn weer heel wat vragen beantwoord kunnen worden. Een dag waarop nog gesproken mag worden over datgene dat we hebben meegemaakt……wetende dat je er niet alleen voor staat….

De reacties van de aanwezigen waren weer enorm positief en daar kunnen we alleen maar blij om zijn.

[alpine-phototile-for-picasa-and-google-plus src=”user_album” uid=”108282901843856346988″ ualb=”5518995473349768177″ imgl=”fancybox” style=”floor” row=”4″ size=”320″ num=”100″ align=”center” max=”100″]